در این دوره دروس مختلفی ارائه می گردد که سرفصل این دروس بر اساس ماده 10 بخشنامه شماره 300د/12881 مورخه 92/10/14 وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از قرار زیر است. لازم به ذکر است که برخی از دروس ارائه شده در جزوه آموزشی موجود نمی باشد:
برخی از موضوعات مهم |
سرفصل |
ردیف |
اهمیت بهداشت از دیدگاه اسلام آیات، احادیث و روایات مرتبط با سلامت |
بهداشت از دیدگاه اسلام |
1 |
تاریخچه و تعریف بهداشت عمومی، تعریف سلامت تعریف بهداشت فردی، بهداشت و نظافت پوست، اهمیت نظافت و شستشوی دستها، بهداشت مو، بهداشت چشم، بهداشت گوش، بهداشت دستگاه تنفس، بهداشت لباس، بهداشت دهان و دندان، اثرات سوء مصرف دخانیات بر سلامت + رفتارهای مخاطره آمیز در محیط کار |
تعاریف و مفاهیم بهداشت عمومی، اصول بهداشت فردی و رفتارهای غیربهداشتی |
2 |
بخش های مرتبط قانون مواد خوردنی، آشآشامیدنی، آرایشی و بهداشتی بخش های مرتبط قانون تعزیرات حکومتی با تأکید بر مواد 35، 36، 37 و 39 اصلاحیه ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی و آیین نامه اجرایی آن و آیین نامه بهداشت محیط بخش های مرتبط از قانون مجازات اسلامی (مواد 688، 543، 608 و 609) بخش های مرتبط از قانون نظام صنفی دستورالعمل و بخشنامه های مرتبط با بهداشت اصناف |
قوانین و مقررات |
3 |
نقش مواد غذایی در رشد و سلامت انسان عوامل آلوده کننده مواد غذایی (بیولوژیک و شیمیایی) و روشهای نگهداری موادغذایی تقلبات در مواد غذایی مبانی HACCP مبانی خودکنترلی بهداشتی |
بهداشت موادغذایی |
4 |
راههای ایجاد بیماری، مشکلات بهداشتی مرتبط و راههای پیشگیری |
بیماریهای پوستی و ریوی، ایدز و هپاتیت |
5 |
حصبه و وبا، انواع اسهال، ژیاردیا، آسکاریس و کرمک |
بیماری های روده ای و انگلی |
6 |
نظافت قسمت های مختلف محل کسب وانبار انضباط و طریقه قرار دادن اجناس و وسایل در محل کارو انبار وسایل اطفاء حریق |
ایمنی و انضاط محل کسب و پیشگیری از بروز حوادث در محیط کار |
7 |
تب مالت، سیاه زخم، کیست هیداتیک و تبهای خونریزی دهنده |
بیماریهای مشترک بین انسان و دام |
8 |
تعریف آب آشامیدنی، تعریف آلودگی آب آشامیدنی، راههای انتقال بیماری توسط آب، تأمین آب از منابع سالم، کنترل آب در اماکن |
بهداشت آب و فاضلاب |
9 |
سوسک، مگس خانگی، ساس، شپش و موش اهمیت بهداشتی ناقلین راههای مبارزه با ناقلین اقدامات پیشگیری |
مبارزه با حشرات و جوندگان و پسماندهای جامد |
10 |
هدف از انجام کمکهای اولیه، نوع زخم ها و نحوه پانسمان کردن، سوختگی، شکستگی، خونریزی و نحوه بندآوردن و جلوگیری از خونریزی های خارجی |
کمکهای اولیه |
11 |
روشهای گندزدائی و ضدعفونی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک |
روشهای گندزدائی ابزار و محیط کار |
12 |
خواص بهداشتی، منابع ایجاد آلودگی و راههای کنترل و پیشگیری |
کنترل دخانیات و بهداشت هوا |
13 |